Followers

Taip link korang... aku nk pergi klik nuffnang... muehehehe...

2010-01-26

Tersasul ke Gagap?



salam...

skang neh pukul 1.17 pagi... patutnya waktu ni aku pergi memburu ngan due ngan melake... tp atas sebab2 tertentu... maka trip kami xjadi... skang neh tengah ujan kat luar nuh... maknanya, towel aku yang aku basuh semalam kompem akan basah jugak... beserta 2, 3 helai bj kat situ... masuk kali neh dh 3 kali hujan hari neh... dan 3 kali jugaklah baju2 tuh aku biarkan basah kat situ... xpe lah... esok basuh balik... maleh nk g amek skang neh... xde tempat nak letak.. ngehehehe....

hmm... malam ni, aku nak cite pasal 'tersasul'... xkisah la wat2 tersasul ke, ataupun memang betul2 tersasul... tp bagi budak2 kelas aku, tersasul ketika berbicara seumpama menghulurkan kepala kedalam mulut buaya... kerana perkataan yang anda sasulkan itu akan terus menjadi ikutan sehinggalah ke akhir sem... paling teruk, perkataan tuh akan terus diingati... sampai bila2... haha...

kadangkala tersasul ni boleh terjadi disebabkan banyak faktor... antaranya menipu... yelah... mana ada orang bercakap benar yang tersasul kan? tp ntah... hade kot... pape je lh... paling kurang pun mesti tergagap punya lah... tengok dh berpeluh semacam... anak mata asek kehulu kehilir... nafas x menentu... cakap2 sket asek tersasul... insyaALLAH, menipu la tu... haha...

ada jugak yang disebabkan faktor overconfident masa bercakap... confident jek cakap... panjat gunung everest la, mimpi tu la, mimpi ni la... plup! terkeluar bunyi lain... bunyi perkataaan yang x pernah cikgu2 korang mahupun cikgu2 aku ajar sejak dari sekolah rendah lagi... akibatnya, malu melanda muka... lalu kebisuan menyelimut suasana.. haisshhh... bermadah pulak... mat bunga btol...

ok lah, aku tanak bebel bnyk2, neh aku nak tunjukkan contoh2 peristiwa tersasul yang pernah terjadi dalam hidup aku @ sampai ke telinga aku...



situasi 1:
masa tu aku baru je pulang ke hostel lepas seminggu cuti mid sem... form 4... smbil dok simpan2 baju kat dalam almari, roomate aku pun balik gak... kebetulan, almari kami dok bersebelahan... sambil dok sembang2 tuh, dia pun cakap;

amar: mie, tolong huluq hammer sat...
aku : hammer,ang nak watpa ngan hammer?
amar: aku nak sangkut baju ni la... ang neh... tu pun nk tanya...
aku : sejak bila pulak orang sangkut baju pakai hammer neh.. setahu aku orang sangkut baju pakai hanger...

lalu... suasana sunyi yang memang sunyi sejak tadi bertukar menjadi sebising pasar ikan...



situasi 2:
ok, kakak aku neh tengah belajar nursing kat kolej MAHSA. so, istilah2 perubatan dia neh memang terer la... injection, patient, macam2 lagi la... walaupun mabuk darah, tp boleh la... terer... so satu hari cuti neh dia pun pergilah bersiar2 ngan member2 dia kat ibukota KL tuh... makan angin la konon... pastuh singgah kat McD, nk beli2 sket... yang xleh blah tu, die nk order muffin, sekali die g ckp kat akak kaunter tuh,

"bagi morfin, dua..."

pastuh member akak aku tegur;

"ko gila ke? morfin tuh dadah weh... muffin la..."

memang malu gle... mujur la akak kaunter tuh x pasan... ekekeke...
lalu cerita tu diceritakan la oleh generasi ke generasi... hingga la cerita tuh sampai kat telinga aku... diceritakan oleh akak aku sendiri lak tuh... hahaha...




situasi 3:
ketika didalam kelas micro-P, cik lecturer sedang menyumbat otak kami dengan data2 yang berkaitan M6800... ada memory lah, ada tu la, ni la, mengantuk semacam... aku la... sebab boring sangat, aku kacau bigbro... oleh sebab nak wat2 paham, lalu bigbro pun bersuara dengan yakinnya;

"aku dh agak dh... memang ada me..me..mememory kat dalam tuh..."

hahaha... sekali gagap da... ada satu lagi, aku xberapa pasti cemane situasi dia... bo la yang cite... die cakap, bigbro telah tersasul masa nk sebut shopping kompleks... nk tau apa yang dia sebut: sphink2 kompleks... wakakaka....


sphink2? nme baru ke? wakakaka....



situasi 4:
member aku ijok, pernah tersasul masa nk sebut alor setar... sekali yang kuar kat mulut die, alor setor... hahaha....

aku pun pernah gak tersasul... haha... biasa ar... human make mistakes... cause we're not perfect kan... korang gak salu cakap camtuh kat member2 korang... haa... camnehh...

mse tuh am tengah main2 gitar die... lagu pergi kot kalo x silap... pastuh sbb aku nk wat2 tau pasal gitar neh, aku ckp la kat die,

"cbe ko tayah puckling tgk, strumming jek"

hahaha...memang kne maki abeh ngan budak2 neh... sebab aper? dalam gitar mne hade puckling2 beb, plucking hade la...

lagi satu, akibat terlalu teruja dalam menceritakan perjalanan pergi balik aku dari kuantan ke langkawi, sampai nme bas durian burung tersalah sebut da... jadi bas 'durian runtuh'... hahaha...


k lah... nasihat aku, berhati2 la dalam bercerita, bimbang cerita tuh makan diri korang blk... hahaha... k lah...

salam... =)






"senyum tu sedekah... xsalah kalau kita senyum kat orang tu... walau xsebulu cemane pun dengan orang tu, senyum jugak... walaupun orang cakap korang tade perasaan, asyik senyum jek... senyum jugak... walaupun korang benci macam mana pun kat orang tu, senyum jugak... nanti korang akan rasakan apa erti manisnya senyuman... percayalah... =)"

5 comments:

Shafika Syuhada Rosli said...

penah ak senyum dgn sorg minah neh..tanpa niat syuman meleret-leret ke balak die..harharharhar~ 1 jelingan tjm sbgi balasan...ish2~
sjk kejadian trsebut...tiada lg snyuman dr ku~
*trauma
muehehehe..
kebenaran citer = 50-50

(0_____o)

Apek_JADIANjr said...

hahaha... ko cari maut camtuh... pe kate ko snyum kat aku jek... ekekeke...

Shafika Syuhada Rosli said...

ohhh...tidak~
ak trauma...muahahahahaha~

farah said...

suke la entry ni..lawak sgt..huhu

Apek_JADIANjr said...

tq farah... =)