Followers

Taip link korang... aku nk pergi klik nuffnang... muehehehe...

2010-03-15

Ais Kiub Rubik

salam...

korang penah dengar pasal kiub rubik...? mesti penah punyalah... paling tak pun penah nmpk... alah... yang mainan 4 segi tuh... yg kaler2 tuh... xingat lagi? sila rujuk pic kat bawah nehh...




haaa... ni la yang dinamakan kiub rubik...


kiub rubik neh pestaim sekali dicipta oleh Erno Rubik pada 1974... idea asal mamat neh sebenarnya nak memperincikan mengenai pandangan 3 dimensi, tup2, terjadi pulak permainan yang paling diminati di dunia ni...


Erno Rubik





Model rubik pertama ciptaan Erno Rubik pada 1947

sekarang ni, kiub rubik dh melalui pelbagai inovasi... bermula daripada kiub rubik 3x3x3, skang dah dikomersialkan menjadi 2x2x2, 4x4x4, sampailah berbelas2xberbelas2xberbelas2...

selain tu, rubik jugak dah berinovasi bukan saja dari segi saiz, tapi jugak bentuk... bukan lagi hanya terdapat dalam bentuk 4 segi, korang jugak leh main rubik yang berbentuk segitiga ngan bulat...

antara ciptaan kiub rubik yang canggih atau lain daripada yang biasa adalah Rubik Snake, Rubik touch, Rubik Slide, Rubik Magic ngan Rubik 360. Untuk yang terbaru, Rubik Touch cube telah dikeluarkan...


Rubik Slide




Latest; Rubik Touch Cube


"Cubing" adalah panggilan bagi permainan kiub rubik neh...

"Cubaholic" lak adalah panggilan bagi orang yang ketagih bercubing...

ada sesetengah orang cakap, main kiub rubik ni mainan budak2... yelah, sebab colourful sangat... aku pun ingat camtuh jugak dulu... tapi sejak pestaim bob bawak balik mainan tuh... aku jadi ketagih semacam... bukan ketagih dadah, tapi ketagih bercubing... ngahahaha...

so, jum kita tgk bakat seorang anak muda malaysia bernama daniel asyraff bercubing....

video



setakat ni saje kot post aku... sje post entry neh... lme sgt xpost blog... hehehe... k lah... salammm... =)

10 comments:

Syida Shukor said...

dah lama tak main ! :D

Apek_JADIANjr said...

main la blk syida... hehehe...

saperakue said...

baca entry ko wat tringat tyme kat mktab dulu..
tyme prep maen benda2 alah nie..
mainan kegilaan tyme kat asrama dulu..

Apek_JADIANjr said...

skang ni maen lagi mende nie atie? ke dh tinggal?

saperakue said...

still maen..tp tyme bosan n x derk keje...... mind games yg guna besi ko pnah try x?? yg 2 pown antara yg syok maen..

Apek_JADIANjr said...

yang guna besi? camne tuh?

saperakue said...

dia ada 2 besi... pastu kita kena maen putar2 utk pisahkan besi2 tu.. quick mencabar ar..

Apek_JADIANjr said...

permainan mnde tuh? pe nme die atie?

saperakue said...

akoo x taw nama dia tp mainan 2 sama jew ngan kiub nie.. kena pk guna otak..

Apek_JADIANjr said...

hade ag ke kat ko skang? aku nk pinjam... ngehehehe...