Followers

Taip link korang... aku nk pergi klik nuffnang... muehehehe...

2011-08-04

Terkilan di Bulan Ramadhan


tadi aku pergi semayang jumaat kat masjid kat kampung... on daway masuk masjid tuh ternampk la satu balang berpenutup kaler merah... lebih kurang cam balang orang isi kuih muih tuh... tapi bukan yang berbentuk cam tupperware, tapi lebih kepada bentuk cam silinder... kat sebelah balang tuh hade satu kertas yang dilekatkan kat lantai...

aku pun pelik gak kan, tetibe jek hade balang plus kertas diletakkan betul2 dihadapan tangga pintu masjid... aku g la bce... nak solat sunat pn bilal tengah dok azan... rupa-rupanya aku nampak sorang hamba ALLAH ni sedang memohon pertolongan... die ni India.. tapi aku tak sure la dia India Muslim ataupun tidak... kat kertas tuh hade salinan ic die...


daripada yang aku baca kat kertas yang dilekatkan dilantai tuh, hamba ALLAH neh sedang menderita penyakit apa aku tak tahu, tapi dari apa yang aku tengok, ada gambar dia sedang berdiri, dan dia memakai penutup kat kemaluan dia... dan di area bawah pusat dia tuh, kelihatan cam bengkak... besar bengkak tuh... then aku pun niat la dalam ati, lepas semayang nanti nak derma la untuk dia... sian pulak aku tengok...


so aku pun pergi cari port yg sesuai untuk dengar khutbah... sampai la habis semayang... lepas jek aminkan doa imam, aku ternampak la sorang jemaah kat kiri aku ni hulurkan tabung masjid (beselah kan, kalau lepas semayang tuh mesti hade orang hulur-hulur tabung neh supaya senang jemaah lain nak menabung).


aku pun kuarkan la duit yang aku bawak tadi, tak banyak pun, 3 ringgit jek... pastuh terus masukkan kat dalam tabung tuh... pastuh aku pun bangun la nak balik... masa tu lah baru aku terperasan balang berpenutup merah kat depan tangga masjid tadi... dan kebetulan pulak, lelaki yang dalam gambar tuh pun hade kat situ sekali nak mintak bantuan... dalam hati aku terpikir la.. .cemane la aku boleh terlupa untuk sedekah duit tadi tuh kat die... walaupun tak banyak, atleast boleh jugak bantu kan... tapi tulah... terderma kat tabung masjid pulak... tapi takpelah... mungkin hade sebab untuk semua nih... cuma aku terkilan sket la sebab tak dapat nak bantu die...


Untuk saudara kat masjid tadi... saya minta maaf sebab tak dapat nak membantu anda... tapi saya berharap, semoga anda akan memperoleh bantuan yang anda perlukan untuk menjalani pembedahan tersebut... dan diharapkan, pembedahan itu akan berjaya dengan langsungnya... dan jika anda seorang non-muslim, diharap suatu hari nanti ALLAH akan membuka pintu hidayah anda untuk memeluk Islam... InsyaALLAH... =)





-niat menulis bukan untuk cakap aku ni suka bersedekah... aku pun tak suka heboh-hebohkan mende neh takut riak datang... tapi apa yang aku taip ni, sekadar sesal kat dalam hati sebab tak dapat bantu seorang hamba ALLAH ni...-


salam...

6 comments:

Amirah Adnan said...

takpe mie, at least mie dah sedekahkan kat masjid..duit untuk tabung masjid tuh pun nak guna utk bantu org jugak kan..

Apek_JADIANjr said...

tulah... tapi sian pulak kat orang tuh... haihhh...

syarifah radiah ibrahim said...

ko dah doakan dia pun dah kira sedekah weh.
tak dapat bagi duit, doakan untuk dia pun boleh
hee =)

Apek_JADIANjr said...

yeke sipah? lega dengar... haihh... =)

Aufahuda said...

alhamdulilah....

Apek_JADIANjr said...

fa, alhamdulillah... walaupun aku tak tahu part mne yang ko legakan... haha...