Followers

Taip link korang... aku nk pergi klik nuffnang... muehehehe...

2010-08-25

Setahun Sudah Berblogging

Pagi nanti pukul 9 ada kelas Engineering Lab 5... Untuk adik-adik junior siswi (eheh!) yang baru masuk sem neh, khabarnya korang takde subjek ni dah dalam silibus korang... Untung la... sebab takyah nak pening-pening kepala tidur awal untuk bersiap ke kelas nanti macam aku ni hah...



Sebab aku ada kelas Eng Lab tuh pagi nanti, so aku telah buat keputusan tido awal semalam... Dalam pukul 2 lebih cenggitu... Awal la dari tak tido langsung... kot... Dan tiba-tiba... hade bunyi letupan yang kuat sangat dari tingkat bawah... Aku yang tengah mamai ala-ala sepet, dah redi-redi dah nak lompat ikut tingkap bilik... Masa tuh, tingkat 2 pun raser cam tak takut dah... nak larikan diri+mamai punya pasal... Ingatkan KK5 nak runtuh... Siyes beb... Dan nasib baik la roomate aku yang masih menghadap internet cakap tuh bunyik mercun... Kalau aku sorang-sorang taim tuh, memang dah lobos lubang tingkap tuh aku lompat... Pewhh...



Pukul 3.30 pagi, turun makan... eh, sahur. Memang awal sangat sebab kafe tutup pukul 4... Kenkadang pergi pukul 3.45 pun nasik dah habis... Sebab tu la kenkadang subuh tuh terbawak ke pagi... Tunggu waktu imsak nak habis lama sangat... eheh!



Lepas habis sahur, aku ngan membe-membe angkat kaki naik ke bilik... Watpe nak tunggu kat kafe lama sangat, bukan ada adik-adik siswi junior pun yang turun bersahur... yang ada pun cuma akak-akak senior dan makcik-makcik kafe cenggitu... So, pas naik, aku dok termenung jap... aku terfikir... Boleh pulak tu berfikir taim subuh-subuh...



Dah setahun lebih aku maen blog... Apa pro ngan kons yang aku dapat? Apa pulak input ngan output yang aku dah bagi? Ada orang yang jadi baek ke bila baca blog aku? Ada kaki bangku yang terer maen bola ke lepas baca blog aku? Ada mat-mat rempit yang tukar profesyen kepada yang lebih berpaedah ke lepas baca blog buruk neh? Apa pulak yang dah ubah diri aku? Entah lah...



Yang aku tau, lepas aku maen blog, dah semakin ramai member-member aku yang dulu tadek blog, dah ada blog memasing... Baek lelaki mahupun perempuan, mahupun yang tengah-tengah... haaa... rosin, ko tau aku maksudkan sape... hehehe...

Bermula dengan ijok, yang turut berjinak-jinak dengan dunia blog lepas kenal ngan aku... eh, lepas aku kenal ngan dia... hmmm... ntah la... mana-mana la yang korang suka... Dalam blog http://wakakakukena.blogspot.com/, ijok banyak menceritakan ceritakan cerita-cerita yang berkaitan dengan agama, pengajaran dan pasal hidup dia... dan ok, dia memang pandai bagi tazkirah... (eheh!)


Jok, aku pilih gambar ni sebab ko nampak macho jek... bukan sebab hade pic aku kat belakang tu... tapi sebab ko... Aku ulang bukan sebab aku yg tengah pegang gitar kat belakang tuh...



Pastuh, muncul pulak blog Life As Allah Creation yang dicipta oleh Leman... dia ni bukan la wajah baru dalam dunia blog neh... dulu dia pernah buat blog yang diletakkan tag2 yang bukan2 untuk menarik perhatian pengunjung supaya klik2 iklan Google, adsense ngan mende-mende ntah lagi... Dan aku la salah sorang tukang klik tuh...



Asal aku takde lam pic nehh???


Lepas leman, Wan Melake pun turut menyertai geng-geng blog sedunia... Tapi, blog dia masih lagi dalam construction (dah dekat setahun dah), dan takpe... kita tunggu blog dia siap, baru aku kongsikan link kat sini... ehehehe...



kamon weh, update blog anda...




Kemudian, Meni pun turut buat blog... Alhamdulillah... Semakin ramai member-member aku... Dan aku selalu jugak jenguk blog dia sebab Meni banyak menceritakan pasal game, kehidupan dan agama... Bukan apa, nak memperbaiki diri la katakan... Link beliau: http://menikomando.blogspot.com/



meni, sori pakai pic lme... ngeh3... btw, teringin nak amek pic terrorist ko... muahahaha...



Dan baru2 ni, dah ada seorang lagi pendatang baru... Bulat aka Zulfikar Zahid... Kenapa Bulat? entahlah... mungkin kerana terkenang peristiwa di Genting semester lepas? Mungkin? =p



Rilek jek ko kan... Dush2... haha...



Bulat turut menjadi salah seorang blogger... Dan aku yang tak berapa pandai neh, terpaksa la tunjuk2 macam pandai ajar itu ini padahal aku pun sebenarnya zero je... Dan untuk Bulat, teruskan perjuangan anda dalam dunia blog ni sebab kehidupan blogger ni boleh diibarat seperti telur dihujung tanduk... berhati-hati semasa bercakap... silap cakap, orang boleh point kita balik... tambah-tambah lagi budak kelas aku... (eheh!) btw, ni link beliau...


Dan malam tadi, bertambah lagi sorang family blogger, rossaifuddin aka epu aka budin aka saif (muahahaha), dah mendaftar kat blogger.com... Dan harap-harap, lepas ni, blog ko lagi gempak dari aku... Dan oh yes, ko sentiasa lagi best dari aku... Cuma aku lagi hensem dari ko...


Raser cam nak upload pic payung pink... tapi... ahaks...


Dari dunia blog, aku kenal ramai orang yang mana aku langsung tak pernah jumpa dorang... Rasa-rasanya setakat ni baru sorang kot yang aku penah jumpa... Yang laen-laen tuh sekadar watak imaginasi aku jek... Belum pernah berjumpa secara nyata... Dan aku teringin sekali nak follow blog Lisa Surihani... Dan Lisa, please berhenti menipu... blog yang anda taip dalam filem Semerah Cinta Stiletto tuh takde... penat aku search... I need ur valid url... PM me!!! miahahaha...


Dan aku tahu, dah ada orang yang buat blog lepas baca blog aku... aku taknak la cakap banyak, harap-harap blog beliau semaken sukses di masa akan datang... =)


Kalau dulu, masa aku mula-mula berblogging, konteks yang banyak aku taip hanyalah sekadar diari seorang lelaki semata-mata... Cerita itu ini pasal hidup aku supaya korang yang baca akan fikir yang hidup aku neh cambest walaupun realitinya sama jek ngan orang laen... Sampaila sorang member tegur yang blog aku 'perempuan'. Dan aku tak suka orang pandang aku sebagai seorang perempuan sebab aku lelaki sejati... Makan banyak, usha awek orang, tidur mati ngan sembang kosong(sejati kot)... Alasan, diari... Dan aku yang masa tu ingat orang enjoy baca diari kat blog, mindset tiba-tiba bagai diflush... bluuweekkk...


Dan aku tau yang bukan semua orang suka baca diari orang... Kecuali la orang-orang yang memang kerja dia suka baca diari orang... Dan dari situ, aku ubah content blog... Sampai la ke hari korang baca entry aku neh... Dan aku harap, penulisan kat blog aku neh dapat aku tingkatkan lagi untuk tatapan generasi akan datang... Mana tau boleh blog neh boleh catat rekod sebagai blog paling lama bertahan ke... (eheh!)


siyesli, ini bukan bilik aku... korang, kemas2 la sket bilik tuh... hahaha...



Kalau dulu, aku buat blog sebab nak kongsi cerita-menarik kat sini... aku nak ramai orang yang tahu... tapi, semakin lama aku berblogging, semakin ramai orang yang baca, aku rasa kebebasan untuk aku meluahkan kat sini semakin terhad... aku tak boleh bagi direct example dalam kehidupan seharian aku sebab nak jaga banyak hati... dan berdasarkan entry-entry aku yang dulu, aku amek dan jadikan pengajaran...



Dan sebab tu, ak sedang dalam pertimbangan menghasilkan blog kedua... tanpa ada follower, tanpa ada sebarang komen... just luahan apa yang aku nak sajer ada kat situ... ok kan? hehehe...


Rasa-rasa... cukup kot sampai kat sini... Dah azan subuh dah... tunggu la aku update pulak nanti... mungkin esok, mungkin lusa, mungkin minggu depan? tahun depan? mungkin?
Assalamualaikum... =)



p/s: jok, aku bagi can kat ko untuk apdate citer pasal menatang-menatang tuh... kang aku update dulu... menggigit jari ko... ehehehe...

4 comments:

apik pehe said...

ok x duduk kt kk5?

Apek_JADIANjr said...

boleh la... besttttt gilerrr... hehehe...

menikomando said...

ala..letak jer la gambo komando aku..baru npk ganas..huhu.mee, bg la link rosing

Apek_JADIANjr said...

meni, http://yakuzasaif.blogspot.com/... tp kosong lagi la blog die... haha...